Základem pro tento produkt je jarní
květová snůška, ideálně s vyšším podílem řepkového medu. Pastový med
vzniká výhradně mechanickou cestou. Dochází ke změně struktury medu,
přičemž jsou zachovány všechny jeho užitečné a výživové vlastnosti.
Celý proces pastování probíhá za běžné
pokojové teploty, kdy se do připraveného tekutého medu naočkuje malé
množství jemného pastového medu. Několikrát denně se nádoba promíchává,
aby krystalky nevytvářely souvislá spojení. Po nějakém čase je patrný
opaleskující zákal, což signalizuje, že je produkt připraven na plnění
do spotřebitelských obalů. Výhodou pastového medu je především jeho
specifická konzistence, kdy nestéká volně, a přitom je lehce
roztíratelný. Díky bohaté češtině se můžeme setkat i s názvy "Pastovaný,
Krémový, Šlehaný" med, přičemž všechny uvedené výrazy představují stále
totéž. Jedná se o kvalitní med, u něhož je přirozená krystalizace
záměrně ovlivněna do té míry, aby si výsledný produkt trvale uchoval
krémovitou podobu.
Hmotnost: 950g